PAST EVENT

De benadering voor het beheersen van voedselveiligheid kende doorheen de tijd een ware evolutie. In de periode 2000-2010 dwong geharmoniseerde en risicogebaseerde (Europese) wetgeving voedingsbedrijven tot de ontwikkeling en implementatie van autocontrolesystemen gebaseerd op goede praktijken en HACCP principes. Intussen zijn de meeste voedingsbedrijven erin geslaagd om een fit-for-purpose en goed uitgewerkt voedselveiligheidssysteem uit te bouwen. Toch, ondanks de vele inspanningen en investeringen, worden er nog steeds voedsel gerelateerde uitbraken gerapporteerd. Bij een groot aandeel van deze incidenten ligt de oorzaak bij menselijke fouten zoals het niet navolgen van hygiëne en voedselveiligheidsprocedures in voedingsbedrijven. Deze menselijke factor bij het beheren van voedselveiligheid en hygiëne in voedingsbedrijven wordt in grote mate beïnvloed door de heersende organisatiecultuur, de voedselveiligheidscultuur.

De aandacht voor deze menselijke factor en het ontwikkelen of verbeteren van de voedselveiligheidscultuur in een organisatie wint meer en meer aan belang in de voedingsindustrie. Dit blijkt onder andere uit de incorporatie van voedselveiligheidscultuur en menselijke aspecten in vereisten of modules van verschillende kwaliteitsstandaarden zoals bijvoorbeeld BRC en ISO normen. Ook binnen GFSI (Global Food Safety Initiative) wordt hierop ingezet.

Vanuit onze ervaringen uit wetenschappelijk onderzoek aan Universiteit Gent (Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen), en uit de praktijk bieden wij deze opleiding aan.

We organiseren een dag opleiding in kleine groepen (maximaal 15 personen) om interactie en discussie mogelijk te maken.

Doelgroepen zijn kwaliteits- en HR verantwoordelijken in de agro-voedingsindustrie. Een certificaat van deelname wordt voorzien.

 

Topics van de opleiding:

  • Voedselveiligheidscultuur en organisatiecultuur: begrippen en achtergrond
  • Praktische inzichten uit UGent onderzoek
  • Mogelijke benaderingen voor het kaderen en meten van voedselveiligheidscultuur
  • Het belang van leiderschap
  • Verdere ontwikkelingen

 

Praktisch:

  •  Lesgever:
    • Elien De Boeck heeft als onderwijs assistent ruime kennis verworven in food safety management en risico-analyse in de agro-voedselketen. Ze behaalde haar doctoraat aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen in 2018 waarbij ze de impact van organisatiecultuur en voedselveiligheidscultuur bij het beheren van voedselveiligheid onderzocht. Als leden van de Salus Food Safety Culture Science group, zijn beide lesgevers ook internationaal betrokken in discussies rond voedselveiligheidscultuur in de agro-voedselketen.
  • Kostprijs: 750 EUR per persoon (excl.BTW)

    Inschrijven: Mail uw naam, gekozen opleiding, datum opleiding en facturatie gegevens naar info@ciboris.org

Practical info

WHEN

Feb 13

09:00 - 16:00

WHERE

Ciboris (Primoris Holding) - Technologiepark 90, zone A6b, 9052 Zwijnaarde

LANGUAGE

Nederlands/English